25 september, 2008

Röda tråden

Den röda tråden brann tyvärr upp innan jag hann finna den. Misstankar om att branden var anlagd finns, men detta kan icke bevisas. Spinner lite vidare på föregående inlägg. Strax efter dådet i förrgår nämndes i nyheterna att gärningsmannen lagt ut videon på Youtube samt annat material på IRC-galleria, men att dessa genast tagits bort efter att det kom fram vem som hade laddat upp dom. Senare samma kväll så visas samma "censurerade" videoklipp i alla större nyhetssändningar i Finland (YLE, MTV3 och Nelonen). Följande dag är gärningsmannens egenhändigt (?) tagna 'unelmieni poikamies-dokusåpa' modellbilder åtminstone i Helsingin Sanomat, HBL och Metro. Samma bilder som man var så måna om att snabbt censurera på nätet. Är det bara jag som tycker detta är lite konstigt?

Finns det ingen som vågar ryta till åt mediafolket när sådant skulle behövas? Nån måst ju ta upp det i diskussion, för median själv saknar ju uppenbarligen självkritik, och att dom själva skulle ta upp saken i debatt är ju synnerligen osannolikt. Är alla politiker så himla rädda för att tappa några väljare att dom väljer att inte öppna munnen? Eller fattar dom heltenkelt inte? Är dom rädda för att få mindre synlighet i media om dom kritiserar dito? Lipponen sku kanske ha gjort det. Halonen har man inte hört något av. Vanhanen vet inte riktigt vilken väg han ska vända kappan. Jag tror vi sku behöva en ny Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...

Det är viktigt att diskutera om vapenlicencer och hur man kan undvika att liknande knäppgökar får tag i vapen, naturligtvis. MEN jag ser inte att vapenlicencerna är det största problemet här! Halåå! Killen hade planerat dådet sen 2002! Är rädd och relativt övertygad om att denna debatt om vapenlicencer kommer att kväva dom viktigare debatterna. Det är en lätt och relativt bekväm utväg för alla politiker som naturligtvis gärna samlar billiga poäng efter en sådan här tragedi, och median lyfter ju naturligtvis gärna fram dessa debatter så behöver man inte se sig själva i spegeln. Om man stramar till kraven för vapenlicencer så kan dessa tillägskostnader överföras direkt till licenserna, och drabbar alltså inte statsbudgeten det minsta. Här är det nog pengar, egennytta och populistpoäng som visar vägen, inte vettet.

Vi i Finland har genom tiderna mått väldigt dåligt, inget nytt fenomen direkt att speciellt unga män mår pyton här och att många av dessa är våldsbenägna. En av världens högsta självmordsprocenter och överhuvudtaget väldigt många våldsbrott per capita visar bara att vi alltid varit ett folk som tar till våldet som den utlimata lösningen på våra problem. Det enda som är nytt i detta fall är dessa extroverta självmord, direkt kopierade från USA, och som median nu så väldigt gärna uppviglar alla dessa likasinnade till. Ibland känns det som om vi alla sitter med i ett reality-tv program, och just nu vill JAG sparka den som skriver manuset för detta skit.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt käre TapZa, jag hoppar helst av denna reality Tv -show, it sucks!

tapZa sa...

Jag också hoppar av.