24 september, 2008

Folk får vad folk vill ha & media leverera'

"Jag förstår inte" är kanske en av dom mest hörda fraserna efter fruktansvärda tragedier som den vi fick uppleva igår. Själv förstår jag mycket väl, och anser att det är hög tid för en massa andra att också börja förstå. Förstår man int så kan man inget göra för att åtgärda problemet, och visst är det ett stort problem vi har inte sant? Detta är ett problem som genomsyrar hela vårt samhälle, och inget som endast en grupp politiker eller några psykologer kan åtgärda. Nu är det dags att vakna upp gott folk!

Vi är alla delansvariga för att detta skedde IGEN! Vi är alla delansvariga för att detta kommer att ske IGEN! Vad vi däremot kan påverka är att se till att nästa gång förblir den sista. Nu är det för sent att undvika nästa liknande sjuka massaker, den kan ej undvikas med tillstramade vapenlagar, bevakning eller ökade resurser i psykvård, trots att dom naturligtvis är viktiga saker i sig att se över. Vad, hur, varför? Slå upp en valfri tidning idag eller titta på valfri nyhetssändning så där hittar ni svaret på varför detta kommer att upprepas.

Killen vars namn jag av principskäl ej tänker nämna här, pryder med sitt namn och ansikte varje seriös och mindre seriös mediarapportering i vårt land idag. Är det ingen som tycker detta är sjukt? Han målas upp som en hjälte, ja så ser iallafall alla hans likasinnade på saken. Det han gjort är något stort och hans namn kommer att för evigt att gå i historien. Tänk vad häftigt! Om nån nu engång tänker ta livet av sig så vad är nu bättre än att alla kommer säkert att känna till en efter det? Och media tackar och tar emot... Ja, man kan ju alltid hänvisa till tryckfriheten, men var finns ansvaret? Man behöver inte själv vara sjuk i skallen för att kunna fatta så mycket att all denna publicitet är en delorsak till dessa sjuka människors agerande.

Faktum är att om dessa sjuka olyckliga unga mäns identitet aldrig skulle publiceras i media, så skulle risken för dessa "återfall" minska radikalt. Det är jag helt övertygad om. Som läget är nu så tar inte media det ansvaret dom borde, så kanske en lag som förbjuder detta vore på sin plats då? Lagar är ju till för att styra över sånt människor inte själv av en eller annan orsak fattar. Jag tänker själv inte se på en enda nyhetssändning mera om detta, eller öppna en till tidning där hans namn eller ansikte syns. Alla ni som gör detta får känna er medskyldiga nästa gång det händer!

Som Kebu skriver i en kommentar till mitt förra inlägg, så avgick chefsredaktörer på 70-talet för att behålla sina ideal. Nuförtiden så existerar inget sånt, huvudsaken är att man får frossa i katastrofer och maximera sin försäljning. Sättet media behandlar detta på är verkligen SJUKT, men att skylla allt på media vore för enkelt. Finns ingen efterfrågan så finns inget utbud. "Kansa saa mitä kansa tilaa", som finnen skulle ha sagt, och nu har vi alla kollektivt igen lagt in en prenumeration på nästa "nummer". Och hur sjukt är inte det att folket faktiskt vill se sådant här? Reality-tv när det är som bäst!

GOTT FOLK, HÖG TID ATT SE ER I SPEGELN ISTÄLLET FÖR ATT STIRRA ER BLINDA I TV-RUTAN!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man borde ju fan anmäla Metros sätt att agera. Pressfrihet i all sin ära men detta börja höra till kategoring upphetsning till mord.

Anonym sa...

Nää nu, Hesari publicerar å hans bilder på första sidan, både i tidningen å på webben. Just så. Säkraste sättet att få sina modellbilder publicerade på första sidan är att begå mord. Å medieuppmärksamhet vill ju alla ha nuförtiden, det är ju livets mening. Tror jag behöver en lugnande kopp automatwienercafé...

tapZa sa...

Jepp Kebu, så är det. Ena dagen frossar HESARI med Big Brother skvaller och andra dagen med killens bilder. SKAMLIGT! Vi får nog ta och fundera över saken här. Kanske en lunch imorron vid AS så får vi ventilera saken lite?

Anonym sa...

Jepp, så är det....

Men tyvärr antagligen omöjligt att få stop på.

Mollalena sa...

Jååå, spyfärdig, jag också, hela dagen över allt jag inte kunnat undvika att se på löpsedlar. Men vid att knäppa på TV-nyheter eller läsa om händelsen, där drar jag min gräns. Lyssnade på radio en stund idag. Det räckte mer än väl.

tapZa sa...

Straffbar handling att publicera eller distribuera namn och bild på dylika gärningsmän borde det vara. Att int folk fattar bättre än såhär. Skrämmande.