13 juni, 2008

Rätt ska vara rättvisemärkt

Kanske ni hört om att Svensk Ungdom föreslog nyligen att man borde införa rättvisemärkt porr. Det dras paralleller till rättvisemärkt kaffe, där kunden kan göra etiska val när man konsumerar. Nu skulle man alltså i framtiden som porrkonsument kunna välja etiskt mindre tvivelaktigt matsku, och känna sig mindre schmutzig när man på fredagen fraktar hem en massa tidningar, filmer och på lönedagen kanske även diverse mysiga attiraljer. Den stora frågan är ju vill man det? Är int hela poängen att det ska vara lite dirty business, och därav smått spännande? Jag tänker inte i detta skede mera ta ställning i huruvida idén är lysande eller ej, men jag börja spinna lite vidare på saken ur ett helt annat perspektiv.

Vem kommer sen att dela ut dessa rättvisemärken? Det borde väl rimligtvis tillsättas en kommitté (á la Schweden och Nobelkommittén), eller annan sorts instans för att sålla kornen ur agnarna så att säga? Eftersom det mig veterligen ej ännu existerar någon sådan kommitté, så betyder väl detta att en sådan borde då grundas i något skede? Vidare så innebär detta att det uppkommer en rad nya tjänster, och rent konkret alltså arbetsplatser. Nu kommer vi till det intressanta enligt mig!

Hurudan arbetserfarenhet krävs det av en som söker som rivijäsen till Pornografins Statliga Rättvisemärkningskommitté? Eller om man vill söka som Porrmärkningens boss då? Räcker det med en väldigt bred teoretisk bakgrund eller borde man ha praktisk erfarenhet av branschen också? Själv har jag nog studerat ämnet på egen hand en hel del, men det har nog varit mest torrträning så att säga. Väldigt lite praktisk erfarenhet dessvärre, och därför är även referenserna på CV:n ganska futtiga. Men eftersom intresse finns att lägga näsan i blöt så tror jag nog jag kan ha en bra chans att göra karriär här.

Rent hypotetiskt, om man sen fick chefsposten, och skulle tvingas berätta om sitt jobb t.ex. åt en blivande svärfarskandidat skulle det säkert vara värt att träna på i vilka ordalag man beskriver sin syssla så det int sku låta alltför vidrigt. Sen så kan man ju vidare spekulera i all oändlighet i vad som egentligen är rättvist? Drar man gränsen vid om någon blir pissad i linsen?

"Jaahapp, va sysslar du grabben med då?"
"Jag är ordförande för en kommitté inom social och hälsovårdsministeriet"
"Låter fint, men vad gör du rent konkret? Hur ser en typisk arbetsdag ut?"
"Tjaa, ja dricker väl mest cappuccino och kollar på porr..."

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag funtsade oxo på det där vad som skall anses rättvist o. inte.

Anonym sa...

"Själv har jag nog studerat ämnet på egen hand en hel del", hahaha satan jag garvade så att jag nästan sket på mig! Var orden månne väl valda eller slank lite oväntad komik in?

Ingen skillnad. Tapza, håll stilen, de bra med finlandssvensk blog, keep up the good work!

Anonym sa...

Priceless!

Så småningom grundas väl säkert en internationell takorganisation där du som chef för den inhemska enheten kan byta tankar med utländska kolleger. Rent praktiskt innebär det ju att ni även kommer att diskutera var gränsen för "schmutsich" går. Den tyska kollegan torde tycka att "ein bisschen kinky tut niemand weh"

tapZa sa...

tomas: Jo man kan ju vrida och vända på den frågan i all evighet...

anonym: Rekommenderas att du går å vessan isåfall före du läser min blogg. Vissa saker på min blogg är noga uttänkta då igen andra är mindre uttänkta. Därför skrattar jag ibland åt mig själv också efteråt :-)

putter: Du har helt klart en poäng där... Kanske du vill vara med i vårt gäng isåfall det blir av? :-)