03 mars, 2009

Saker jag inte förstår mig på: Del II - Måndagar

Världen vore bättre utan måndagar! Jag vågar påstå att måndagar orsakar åtminstone cancer, högt blodtryck, alkoholism, skilsmässor, splittrade familjer, krig, elände och impotens. Kontrasten mellan söndagen och måndagen är heltenkelt för stor. Hela veckan går åt att återhämta sig från chocken, och när fredagen äntligen är ett faktum så tar folk till flaskan för att glömma eländet. För säkerhets skull så görs en omstart på lördan och söndagen spenderas sen i avgiftningens tecken. Detta upprepas ända tills man får semester. Då super finnen varje dag för att förtränga helvetet och hela vinterns retroaktiva angst.

När semestern väl är avverkad så återvänder man till jobbet... på en måndag. Denna måndag är värst av alla måndagar på hela året. Helgen därpå drar man en kanonfylla bara för att förtränga årets värsta arbetsvecka. Andra veckan efter semestern är inte mycket bättre än vecka ett p.g.a. abtinensbesvären efter veckoslutet. Vecka tre försöker man blicka framåt och tänka i positiva banor. Nu börjar man alltså planera följande års semester. Mycket snart märker man dock att alla pengarna runnit ner för strupen. Vecka fyra kryper morkkistrollet allt närmare och närmare under nattens sömnlösa timmar. Hösten och mörkret är dessutom på kommande, va trevligt! Morkkisen kväver man med, ja vad annars, en rejäl spritfest.

I urminnes tider har månen associerats med mentala rubbningar och psykiskt illamående (jmf engelskans lunar, lunatic ~ crazy). Redan dom forna sumererna visste att mån-dagen är en väldigt mörk och avskyvärd dag. Enda sedan dess så har den haft en negativ klang i arbetarklassens öron, och orsakat en massa lidande och elände. I min mening borde vi ta lärdom av historien och göra något åt saken! Problem är till för att lösas, och fast alkohol är ett utmärkt lösningsmedel för diverse substanser, så löser det inte problemet med ständigt och alltför frekvent återkommande måndagar!

Mitt förslag, och min lösning till problemet är följande. Med tanke på folkhälsan och folkets välmående i Finland så borde det införas en buffertdag mellan söndagen och måndagen. Denna buffertdag skulle kunna vara t.ex. en fyratimmars arbetsdag där samtliga är helt utan resultatansvar. Känner man för kan man jobba lite, annars är det helt okej att slappa och snacka en massa scheisse vid kaffebordet. Mår man riktigt dåligt så får ingen ifrågasätta fast man stannar hemma hela dagen utan någon vettig förklaring. Kommer någon till jobbet luktandes sprit på buffertdagen så är också detta helt acceptabelt. Alla dina synder blir förlåtna på buffertdagen - Buffertdagen räddar världen!

4 kommentarer:

Marie sa...

Eller så kunde alla jobba skift. Då blir man ändå så bortkollrad så man inte bryr sig.

Jag har tillexempel måndag idag,fredag i tisdags och kombinerad lördag-söndag igår. Att ännutill införa en BUFFERTdag skulle bara göra saker och ting ännu råddigare.

Anonym sa...

Varför ska man jobba överhuvudtaget? Som finlandssvensk borde de juh räcka att leva på avkastningen av det enorma kapital man besitter och överlåta allt arbete till de mindre bemedlade proletärerna, eller hur?

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt att söndagar är värre, trots att man har ledigt. Jobbångest, morkkis och guvetvad! Och man kan inte ens trösta sig med att shoppa eftersom butikerna är stängda på söndagarna största tiden av året i detta gudsförgätna land! Dessutom borde man avskaffa månaden November och ersätta den med en extra sommarmånad. November sucks!!

Lilli

tapZa sa...

Ni har alla bra förslag, tack för dom! Men eftersom vi måst komma fram till någo slutsats här så måst vi göra en kompromiss. Kompromissen är att jag har rätt!